Dag 7, Ron Heusdens pakt pole position
Kiespijn voor Auke Scholma

EMMELOORD - Piet Bouma, 15 april 2008 op de foto Ron Heusdens
Opnieuw strijd met de elektronische borden. De IT vertoont soms haperingen. Vandaag bleken in de zaal de partijen op de monitoren perfect te lopen, maar ontbrak de weergave op internet. Koortsachtig overleg met de backoffice. Uiteindelijk werd via een remote control de zaak opnieuw opgestart en gingen de partijen op internet ook lopen. Wel missen we daardoor de eerste zetten.

Ook in de ziekenboeg twee gevalletjes: organisator Henk Boers ligt met een griepje op bed en Auke Scholma heeft na de partij last van kiespijn. Bart Jonker brengt Auke naar de plaatselijke tandarts en die concludeert dat de kies getrokken moet worden. Hij was niet meer te redden. Daarna glimlacht Auke weer als vanouds. Hopelijk is Henk morgen ook weer op de been.

De spelers hebben er vandaag zin in. Er ontspinnen zich in deze 9e ronde weer fantastische spelbeelden en het is een wonder dat het maar bij twee echte beslissingen blijft.

In het topduel Alexander Baljakin - Hein Meijer lijkt Meijer beter uit de opening te komen. Baljakin ruilt rustig wat schijfjes af en dan valt alles weer mee. In het vervolg geeft Meijer Baljakin geen enkele centimeter op het bord. Geheel gelijkwaardig wordt nog voor de tijdcontrole remise overeengekomen.

Sven Winkel gaat tegen Anton van Berkel in de opening naar de rand. Hij combineert een hekstelling met een vroege voorpost op veld 24. Anton doet een schijnoffer en verkrijgt ogenschijnlijk de betere stand. Maar Sven komt sterk terug nadat Van Berkel het kansrijkste plan mist. Na de tijdnoodfase krijgt wit een voordelig eindspel. Anton weet zijn nadeel te beperken tot een minremise.

De partij tussen Frits Luteijn en Martin Dolfing begint weldadig. Frits zoekt de randen van het speelveld op en Martin bezet het kerkhof, later gevolgd door een centrumschijf op 28. Dolfing gaat vol in de aanval. Dan ontsnapt hem waarschijnlijk een kleine onnauwkeurigheid. Luteijn kan een gelijkwaardige combinatieve afwikkeling nemen en de partij wordt remise gegeven.

Wim van der Kooij speelt tegen Ron Heusdens opnieuw een Keller. De omsingeling lijkt al vrij snel krachteloos te worden. Op het FMJD-forum wordt een betere speelwijze getoond. Een offer brengt geen enkele verlichting. Heusdens gaat gemakkelijk naar winst.

Kees Thijssen ontmoet vandaag Boudewijn Derkx. Thijssen gaat met wit naar het centrum. Na afruil van schijf 23 lijkt zwart flexibeler te staan. Boudewijn blijft ook in het vervolg aan de leiding. Mogelijk dat Kees in zijn berekeningen te laat heeft gezien dat hij na 39.19-24 40.29x20 15x24 geen 41.39-34? mag spelen. Vervolgens wordt het zweten voor de remise. Boudewijn gaat het eindspel in met een schijf meer, maar Kees weet dan bewonderenswaardig het aalgladde pad naar de remise te vinden. Wel krijgt hij een minnetje aan zijn broek.

In de partij Gerlof Kolk - Jeroen van den Akker bedienen beiden zich van een redelijk bekend openingsschema. Jeroen geraakt in een korte vleugelopsluiting. En.....daar komt hij niet meer uit! Kolk weet dit voordeel verrassend strak uit te buiten en in een eindspel met twee schijven minder geeft Van den Akker zich gewonnen.

Pim Meurs kiest de aanval via veld 24 tegen Auke Scholma. Auke offert eens een schijfje, waardoor de voorpost naar 23 wordt verlegd en Scholma gaat omsingelen via veld 35, 25 en later 30 er ook nog bij. Daarmee krijgt hij zijn favoriete strategie op het bord. Spannend. Het lijkt erop dat Pim voordeel krijgt. Dan kiest Auke eieren voor zijn geld en nivelleert in de tijdnoodfase. Ook dit resulteert dan in een puntendeling.

Als de kruitdampen van deze 9e ronde langzaam optrekken, hebben we een nieuwe koploper: Ron Heusdens. Zijn drie overwinningen tellen in het reglement zwaarder dan de twee overwinningen van Baljakin. Dit betekent dat Alexander aan de bak zal moeten om zijn eerste titel binnen te halen. Morgen in 't Voorhuys de tiende ronde. Aanvang 10.30 uur. Er staan leuke partijen op het affiche, onder meer Heusdens-Thijssen en Scholma-Baljakin. Alle reden om een kijkje te nemen!