Het NK dammen en de stilte
bron: De Noordoostpolder, door Henk Boers, maandag 31 maart 2008.

Je zou denken dat stilte in de Noordoostpolder een normaal verschijnsel is. Vanaf 9 april neemt een aantal topsporters de proef op de som. In ’t Voorhuys is dan het NK dammen.

Stilte is één van de grootste problemen voor de organisatie. Zo liggen er plavuizen op de vloer van de Beurszaal. Stel dat een speler met zijn stoel gaat schuiven. Dat veroorzaakt een oorverdovend kabaal. De organisatie klopte aan bij een kennis, die een tapijtgroothandel heeft. Het zou mooi zijn als wij onder de tafels een stuk tapijt van 16 meter kunnen krijgen. Het antwoord was verrassend: waarom neem je geen twee stukken, dan veroorzaken de toeschouwers ook geen lawaai. Probleem opgelost!

Er wordt driftig gebouwd aan de Beursstraat. Er moet zelfs geheid worden. Paniek. Wethouder Jaap van der Est zorgt voor de oplossing. Hij bedingt dat er geheid niet geheid wordt tijdens het NK. Weer een probleem opgelost.

Het theater draait gewoon door. Dat betekent bijna dagelijks een soundcheck. Met het oog daarop is het aanvangsuur vervroegd naar 10.30 uur. Probleem opgelost. En voor de dagen dat er twee speelrondes zijn, heeft ’t Voorhuys de soundchecks zorgvuldig gepland. Ook weer opgelost.

Regelmatig komen er vrachtwagens met materiaal voor ’t Voorhuys. Wat te doen tegen de piepjes bij het achteruit rijden? Hiervoor is geen oplossing gevonden. Oordopjes beschikbaar stellen voor de dammers misschien?
Elk kwartier klinkt het carillon van de Poldertoren en dat is duidelijk te horen in de speelzaal. Moet het carillon tijdens het dammen het zwijgen opgelegd worden?

Met de bediening van ’t Voorhuys is afgesproken dat er alleen maar zachte broodjes aangeboden worden. En vooral geen appels, want die veroorzaken storende geluiden.
Vorig jaar waren er tijdens het WK in Hardenberg nauwelijks klachten over geluidsoverlast. Maar op een gegeven moment kwam een speler met de vraag of de koelkast achter de coulissen verwijderd kon worden vanwege het irritante geluid… En dus is zo langzamerhand de vraag: is het nog wel mogelijk om in stilte een toernooi af te werken? Misschien op een akker middenin de polder? Of moeten dan eerst de vogels worden verjaagd?