Internetprovider schenkt live primeur aan pientere honderdjarige
"Bij de eerste test sloegen de meters door."

ENSCHEDE - Woensdag vanaf 14.00 uur kan de wereld de partijen van het NK Dammen in Emmeloord live volgen via http://www.livedraughts.com/. Dankzij een sponsorovereenkomst tussen internetprovider Introweb en de Koninklijke Nederlandse Dambond krijgt de voor het eerst in 1908 georganiseerde nationale titelstrijd een nieuwe dimensie.

Spannend is of toeschouwers uit de zich snel ontwikkelende damlanden Braziliƫ, China en India de website zullen ontdekken. Pieter de Haer van Introweb: ,,Bij de eerste test gingen onze wenkbrauwen omhoog. We zijn wel wat gewend, maar de meters sloegen door. Er is veel bandbreedte nodig voor het uitzenden van dampartijen en we verwachten bij dagelijks 60.000 permanente toeschouwers zelfs de grens van een Terabyte (1000 Gigabyte) te overschrijden." KNDB voorzitter Haitze Meurs: ,,Met de krachtige internet hosting van Introweb en de elektronische damborden van de KNDB bieden we de wereld als nooit tevoren een venster op ons prachtige spel."

Introweb en de KNDB vonden elkaar in aanloop naar het wereldkampioenschap 2007 in Hardenberg. Daar introduceerde de KNDB de speciaal ontwikkelde elektronische damborden en leverde Introweb de internet hosting. Het resultaat is een opmerkelijke sponsorrelatie die het mogelijk maakt de historische wedloop van Kees Thijssen tegen wijlen Reinier Cees Keller vanaf 9 april live via http://www.livedraughts.com/ te volgen. Thijssen (32) en Keller slaagden er allebei in de nationale titel in vijf opeenvolgende jaren te veroveren. Als Thijssen ook dit jaar kampioen wordt streeft hij zijn historische tegenstander ('36, '37' '38 '39 '40) in de geschiedenisboeken voorbij. Zover is het echter nog niet want het deelnemersveld met verscheidene grootmeesters en aanstormende talenten belooft een bijzonder spannende strijd.