Dag 8, status-quo in het klassement
Pioniers maken er iets moois van.

EMMELOORD - Piet Bouma, 16 april 2008
Na de tiende ronde is er vrijwel geen wijziging in het klassement opgetreden. Alleen Boudewijn Derkx wist een plaatsje op te schuiven na een fantastische klapper tegen Gerlof Kolk. De overige partijen eindigen – vaak na felle strijd - in remises, zonder plusjes.

Opnieuw waren er wat problemen met elektronische borden. De software/hardware werkt niet helemaal naar behoren. Als je opeens bij de organisatie van een NK binnenrolt, valt pas op wat er allemaal bij komt kijken. Tegenwoordig dien je bijna een graad in de ICT te hebben om alles met kabeltjes, netwerken en computers te regelen. Het toevoegen aan de organisatie van een expert op dit gebied vanuit het bondsbureau is in de toekomst noodzakelijk. Desondanks zetten IJsbrand Haven en consorten (en niet te vergeten de spelers!) in Emmeloord een schitterend toernooi neer.

Een fraaie speelzaal, dito hotelaccommodatie en een leuk pakket aan nevenactiviteiten. De sfeer heeft iets van die pioniers van vroeger van de Noordoostpolder: ‘met zijn allen de schouders eronder, dan lukt het wel’ en uit tegenslagen wordt weer nieuwe energie gehaald. Hieruit blijkt dat kleinere damclubs best een NK onder dak kunnen brengen. De spelers belonen deze gastvrijheid iedere dag met prachtige partijen en daarmee geven ze indirect ook een compliment aan de organisatie.

Boudewijn Derkx en Gerlof Kolk zijn vandaag als eerste klaar. In een fantastische partij met een wederzijdse flankopstelling vlecht Boudewijn een geniepige damcombinatie in de stand, die Gerlof niet heeft opgemerkt. Daarna vallen, helaas in de tijdnoodfase, de elektronische borden uit. Alles staat stil en het scherm van de server op zwart. Lichte paniek bij de organisatie, maar ook een leuk effect. Het talrijke publiek bemerkt ook de stand-still en zoals dat in oude tijden gebeurde, komt er in plaats van rond de monitoren, een haag van toeschouwers om de borden te staan. Dit om maar niks van het tijdnoodspektakel te missen..

Hein Meijer verdedigt zich tegen Sven Winkel, en nadat hij de voorpost op veld 27 heeft afgeruild, wordt tot remise besloten. Frits Luteijn verslikt zich in het middenspel, met een kleine forcing pakt Wim van der Kooij het voordeel. Maar zoals vaker dit toernooi, dit is totaal geen garantie voor winst, laat staan een plusje. Frits – beroemd om de uitspraak ‘elke zeven-om-zeven is remise’ brengt dit in de praktijk. Van der Kooij is teleurgesteld, dat er niet meer in zit.

De partij tussen Ron Heusdens en Kees Thijssen is spektakel. Kees vecht voor zijn laatste kansen en de omsingeling, die hij op het bord krijgt is kansrijk. In de tijdnoodfase missen beiden winstkansen. Er komt een macro-dammeneindspel op het bord, waarbij Kees waarschijnlijk eerst de beste zet mist, en Ron vervolgens via een merkwaardige vangstelling, daarna de beste kansen heeft. Er komt een heel ander vervolg. Beide dammen gaan er weer af, waarna het eindspel remise blijkt te zijn. Hartverwarmend dammen!

Het duel tussen Jeroen van den Akker en Pim Meurs is ook attractief. Een mooie strijd, waarin Jeroen aanvalt. Jeroen combineert licht, Pim offert terug. Daarna is muziek er wat uit, maar men gaat nog lang door. In een twee-om-een schijveneindspel worden de punten gedeeld.

Alexander Baljakin daagt Auke Scholma uit. En Auke gaat op deze provocatie in. Hij stormt volop naar voren en lijkt zo rond de 30e zet de leiding in het duel te krijgen. Maar langzaam snoert Baljakin de witte stand in en Auke moet terugruilen gaan nemen. Alexander lijkt zelfs de overhand te krijgen. Auke later: “Het moest op het laatst nog wat nauwkeurig, maar ik was natuurlijk nooit in de problemen”.

In de partij tussen Martin Dolfing en Anton van Berkel komt er wederzijds flankspel op het bord.. Het is duidelijk dat ook hier beiden proberen te winnen. Martin is eerder op dam, haalt daardoor ook een tweede. Hij speelt lang door, ongetwijfeld in het verlangen een plus bij zijn totaal te voegen. Het lukt niet. Anton verdedigt zich sterk met zijn dam en gewoon remise.

Na afloop gaat – dat is al enkele dagen gebruikelijk – een aantal deelnemers op een trapveldje voetballen. Hoewel scout van Omniworld, Jeroen van den Akker, geen enkele uitlating wil doen over de huidige tussenstand, schijnen Ron Heusdens en Anton van Berkel ook hier hoge ogen te gooien.

Uiteindelijk dus merendeels vredelievende uitslagen. Maar de spelers laten zien dat ze er vol voor gaan. Het klassement staat dicht bij elkaar, er zijn minimaal nog zes kanshebbers op de titel. Morgen om 10.30 uur de elfde ronde in ’t Voorhuys. De finish nadert, de spanning neemt toe…