Emmeloord in ban van NK Dammen
bron: De Stentor, door Dik van Herwaarden, zaterdag 05 april 2008

EMMELOORD - Emmeloord staat vanaf woensdag tien dagen in het teken van het Nederlands kampioenschap dammen. De veertien beste dammers van Nederland komen tegen elkaar uit. Een uitgebreid programma omlijst het evenement.

IJsbrand Haven uit Marknesse is voorzitter van het organisatiecomité, waarin vertegenwoordigers van de Damclub Emmeloord, Tamek Damkring Marknesse, Damclub Dronten en de Zwartsluizer dammer Henk Boers zitting hebben. " We hopen op een mooi en spannend toernooi. Dat is voor ons ook mooi.'' Nee, nerveus is IJsbrand Haven niet. De organisatie staat goed op poten. En van nature is hij de rust zelve. Met het NK Dammen in 't Voorhuys in Emmeloord wil hij de damsport promoten.

In de tweede plaats wil IJsbrand Haven Flevoland en de Noordoostpolder in het bijzonder promoten. Alle deelnemers krijgen ook het boekje 'Het ontstaan van de Noordoostpolder' van Jac. de Graaf.
"We willen zo de dammers een stukje van de polder meegeven. Dan kunnen ze lezen wat hier door de pioniers is opgebouwd. Dan beseffen ze ook in welk stukje van Nederland ze zitten. Ik moet anders altijd uitleggen waar de Noordoostpolder ligt."

Kees Thijssen, de ex-Rus Alexander Baljakin en Martin Dolfing zijn de favorieten voor de titel, weet Haven. Leuk detail: Kees Thijssen komt komende dinsdag al naar Emmeloord. Want hij heeft de neiging zich nogal eens te verslapen. Frits Luteijn is de enige dammer die op en neer reist.

De partijen zijn voor het eerst rechtstreeks via internet te volgen dankzij de elektronische borden. Het organisatiecomité heeft enigszins moeten improviseren. De wedstrijden beginnen om half elf 's ochtends en zullen rond een uur of vier afgelopen zijn. Alleen op 11 en 14 april zijn er dubbele ronden. Dat kan dan omdat er in de schouwburg geen voorstelling is. En tijdens het kampioenschap ligt het heiwerk aan de bioscoop stil.

Image Emmeloord won de slag om het NK Dammen van vier concurrenten, waaronder Hilversum. Emmeloord kwam in elk geval in de kijker tijdens de wereldrecordpoging simultaan van Alexander Schwarzman in september vorig jaar. "Van het een kwam het ander. Toen is het balletje gaan rollen. Wethouder Jaap van der Est was enthousiast en de gemeente sponsort ook, evenals de provincie. Er is een organisatiecomité opgericht, we hebben een zaal gevonden en sponsors aangetrokken, waarvan Steegro als hoofdsponsor."

Haven heeft het idee dat het NK wel leeft in de polder. De clubs hopen er ook wedstrijddammers aan over te houden. "Want nog te veel mensen zijn passief dammer. Dammen is een sport voor jong en oud. We hebben enkele jongeren die zijn heel fanatiek. En dan komen er ook nog enkele mensen van achter in de tachtig bij. Dammen is toch een stukje concentratievermogen en rekenvermogen. Sinds de opkomst van de televisie heeft elke vereniging een veer moeten laten. Maar juist de laatste jaren groeit het weer wat. Het geeft je sociale contacten." Na dit NK zal niet zo snel een tweede volgen in Emmeloord. De dambond probeert het te spreiden. Maar wie weet zit een wereldkampioenschap er wel in, over twee of vier jaar. "Dan moeten we alleen nog sponsors vinden. De mensen hebben we er voor." Image