Dag 5, Luteijn back on stage
Tombola van namen bij live-applets

EMMELOORD - Piet Bouma, 13 april 2008 Foto: Frits Luteijn
Er schijnt een lekker zonnetje op deze zondagmorgen als de zesde ronde van start gaat. Bij de organisatie verschijnen evenwel donkere wolken als blijkt dat de weergave van de live-applets ditmaal niet perfect verloopt. Bij het instellen van de volgende ronde – een nauwkeurig werkje in de software – is er gisteravond of vanochtend iets mis gegaan. Gevolg: de namen van de paringen van de eerste ronde verschijnen bij de applets, en dat is niet de bedoeling. Er vindt een restart plaats, waarna alles hersteld is, al missen we daardoor wel de historie van de eerste zetten.

Auke Scholma en Wim van der Kooij genieten vandaag van een rustdag, doordat ze hun partij al op dinsdagavond vooruitspeelden. Ook in die partij werd geopend met 1.32-28 17-22 2.28x17 11x22, de lijfvariant van Wim met zwart. Later in het toernooi ‘pakten’ de witspelers Baljakin en Van Berkel de opgedrongen randschijven op 36, 26 en 6, maar Scholma kiest voor een andere bestrijdingswijze. Auke was na afloop ontevreden over het partijverloop en meende dat hij ergens beter had kunnen spelen. In een stand met beide een dam werd tot remise besloten.

De topper Dolfing – Baljakin eindigt vandaag in een puntendeling. In een strak positioneel duel met klassieke structuren, m.i. een favoriete speelwijze van Dolfing, geven de spelers elkaar geen krimp. In een zeven om zeven zien beiden er geen heil meer in.

Op de andere borden ontstaat veel strijd. Boudewijn Derkx komt tegen Ron Heusdens slecht te staan, wanneer laatstgenoemde zijn opgedrongen schijf op 36 met gerichte acties kan ondersteunen. Derkx gebruikt veel tijd, maar een doorbraak is niet te vermijden. Deze is in één keer beslissend.

In het duel Sven Winkel – Pim Meurs een fraaie aanval versus omsingeling. Computerprogramma’s vinden een fantastisch offer voor aanvaller Meurs met een zeer diepgaande afwikkeling, die uiteindelijk in remise zal resulteren. Meurs, signaleert de mogelijkheid eveneens en speelt het offer. De computerprogramma’s hebben alles zeer goed bekeken, want de remise is na spannende verwikkelingen gelijkwaardig.

Ook Luteijn gaat van acquit in de aanval. Van den Akker lijkt subtiel te kiezen voor een strategie waarbij de schijven op 6 en 11 buitenspel (moeten) blijven staan. In het middenspel/tijdnoodfase gaat er iets mis, want Frits verovert vrijwel alle strategische velden. Na de tijdcontrole investeert Jeroen veel tijd in de stelling en kiest voor een schijfoffer, later gevolgd door een tweede stuk. Frits laat zich niet van de wijs brengen en wikkelt resoluut af naar een overmachteindspel en jumpt daardoor naar de tweede plaats in het klassement.

Gerlof Kolk lijkt mooie omsingelingskansen te krijgen als Anton van Berkel plotseling in een halve hekstelling duikt, gecombineerd met een schijf op 36. Anton heeft waarschijnlijk heel diep gerekend. Want na verbreking van de halve hek is de aanval op de kale zwarte linkervleugel minstens gelijkwaardig aan de bindingen, die Kolk rond zijn aanvallende schijf op 36 heeft gecreëerd. Beiden raken op dam en dan is de muziek er snel uit.

Titelhouder Thijssen speelt tot dusver duidelijk niet zijn gelukkigste toernooi. Hein Meijer weerstaat de plannen van Kees in het middenspel en zadelt en passant zwart met een paar werkloze randschijven op. Thijssen besluit daarna voor twee schijven naar dam te gaan lopen. Het macro-eindspel is ingewikkeld, toch lijkt Hein te gaan winnen. Maar voor de derde maal dit toernooi kan hij het in de praktijk niet rond krijgen (i.p.v. 8-3, eerst de dammanoeuvre 1-12 en dan 8-3 lijkt volgens insiders gewonnen) en een plusremise is zijn deel.

Morgen krijgen de spelers opnieuw volop de mogelijkheid hun kunsten in theater ’t Voorhuys te vertonen. Er worden twee ronden op één dag gespeeld, waardoor er weer een aanslag gepleegd wordt op fysieke en mentale gesteldheid. Mogelijk dat Scholma en Van der Kooij met opgeladen accu’s voor verrassingen gaan zorgen. Aanvang ronde 7: 09.30 uur, ronde 8 ca. 16.00 uur.