Dag 9, kermisdammen in ’t Voorhuys
Baljakin en Van Berkel verliezers in damcarrousel

EMMELOORD - Piet Bouma, 17 april 2008
In de elfde ronde van het NK dammen is Ron Heusdens na een overwinning op Gerlof Kolk de onbetwiste leider geworden. In een rustige laveerpartij ontglippen de Fries kampioen in het late middenspel een paar grove fouten, waarvan Heusdens meedogenloos gebruik maakt.

Ondertussen heeft Anton van Berkel in zijn partij tegen Hein Meijer een enorme miskleun gemaakt. Nadat Hein in een Roozenburg-aanval onvoorzichtig een paar damvelden openzet, meent Anton daarvan te kunnen profiteren. Echter, als hij geheel onverwacht met 25.28-23 een schijf geeft, blijkt de dam met 26.38-32, zoals hij aan Hein gebaarde, niet meer mogelijk. Er wordt nog lang doorgespeeld, maar de schijfwinst is beslissend.

Alexander Baljakin gaat door deze ontwikkeling va banque spelen. Hij neemt een open Bonnard in, waarna Jeroen van den Akker er eens goed voor gaat zitten. De Bonnard (6 schijven) wordt uiteindelijk omkneld door 5 schijven. Alexander moet in een spannende tijdnoodfase offeren, de schijven vlogen vrijwel over het bord, maar het blijkt dat Jeroen het perfect heeft berekend. In een kansloze positie geeft Baljakin zich gewonnen. Een grootmeesterlijke overwinning van Jeroen.

Inmiddels is in de partij Pim Meurs – Boudewijn Derkx de vrede al getekend. Hoewel Pim in het late middenspel voordeliger lijkt te staan, komt dit er niet uit.

Sven Winkel opereert voorzichtig tegen Auke Scholma. Deze neemt de linkervleugel van Sven wel in een opsluiting, maar veel stelt het allemaal niet voor. Nadat Sven de opsluiting verbreekt blijkt er voor Scholma niets te halen. Op de 51e zet remise overeengekomen.

Kees Thijssen steekt erg veel tijd in zijn partij tegen Frits Luteijn. Luteijn speelt daarentegen snel, lijkt ook nadeel te verkrijgen, maar wikkelt af naar een zeven-om-zeven. En we weten allemaal wat dat betekent. Thijssen probeert het wel, maar brengt Luteijn niet aan het wankelen. Twee schijven voorsprong en een cleane remise, dat is alles wat Kees na meer dan vijf uur spelen bij elkaar sprokkelt. Frits zal tevreden zijn, hij scoort een MI-resultaat.

In de partij Wim van der Kooij – Martin Dolfing speelt Wim weer de Keller-variant. Martin speelt de aanval mooi, maar raakt in geforceerd vaarwater. Wim kan naar een eindspel dat voldoende is voor remise. We zijn benieuwd hoe het morgen tegen Thijssen gaat. Zou Kees ook willen kelleren?

Op het plein voor ’t Voorhuys worden de voorbereidingen getroffen voor het opbouwen van de jaarlijkse kermis. Deze gaat zaterdag zo rond twee uur van start. Dit kan tot botsende taferelen gaan leiden. Zal de organisatie ook de autoscooters, draaimolen, Calypso en Hully Gully het zwijgen opleggen?

Maar eerst morgen de voorlaatste ronde. Kan Ron Heusdens de weelde van een punt voorsprong aan, of laat Pim Meurs hem nog struikelen?
Aanvang 12e ronde, 18 april: 10.30 uur.