Dag 2, de ban is gebroken!!
EMMELOORD - Piet Bouma, donderdag 10 april 2008

In de tweede ronde van het NK dammen 2008 is de eerste beslissing gevallen. Favoriet Alexander Baljakin wint in een zeer attractieve partij van Wim van der Kooij. Vanuit een bekend openingssysteem met wederzijdse randschijven bleek na een decorwisseling Baljakin zich opeens als een vis in het water te voelen. Een doorbraak naar dam kon zwart niet meer voorkomen, waarna het pleit beslecht was.

Dat in de duels tussen de clubgenoten Thijssen - Meurs en Dolfing - Kolk men elkaar wat minder pijn zou doen, lag in de lijn der verwachting. Ook Winkel - Luteyn eindigt na een spannende onvervalste Roozenburg in remise.

Ron Heusdens ontpopt zich opnieuw als smaakmaker. Met onconventionele opstellingen probeerde hij Anton van Berkel in verwarring te brengen. Na een enerverende tijdnoodfase waarbij een enkele elektronische schijf onzichtbaar werd, eindigde de partij nog in een onverwachte puntendeling.

Hein Meijer overklast strategisch Boudewijn Derkx. Een zetje van Weiss wordt evenwel door Meijer gemist, maar het voordeel blijft. Middels een dubbeloffer lijkt Derkx zich nog een weg naar dam te banen. Echter wit heeft een eindspelmotief paraat. Dan het onvoorstelbare: Meijer mist ook deze finesse en berust in een plusremise. Drama in optima forma.

De grootmeesters Auke Scholma en Jeroen van den Akker spelen een typische laveerpartij. In de overgang naar het eindspel wordt het nog spannend maar de remise is al met al weer gelijkwaardig. Morgen twee ronden in het Voorhuys te Emmeloord. Alle reden een lang weekend te nemen en de combattanten live in actie te zien. 's Ochtends staat de topper Thijssen - Baljakin op het programma. Zal titelhouder Kees Thijssen de aanval kiezen?