Dag 1, de dag van het aftasten..
EMMELOORD - Piet Bouma, donderdag 10 april 2008

De eerste ronde van het NK zit erop. Altijd spannend. Spelers zijn nog fris en proberen grove fouten te vermijden.
De partijen zijn interessant. Wim van der Kooij en Pim Meurs spelen een Keller, waarbij Meurs in het middenspel veel tijd verbruikt. Het einde is gelijkwaardig. Gerlof Kolk mag het tegen regerend kampioen Kees Thijssen opnemen. De verwachting is dat Thijssen zijn bloedvorm uit het Paastoernooi heeft meegenomen en zijn opponent het vuur na aan de schenen zal leggen.


Debutant Kolk blijft evenwel opvallend goed op de been en velen vragen zich af of hij in de slotstand niet gewoon door had moeten spelen. Ook de partij Luteyn - Baljakin is fraai. Frits Luteyn heeft zelfs een 'plusremise' vergeten. Vreemd. De speler van de WHDB, toch de bakermat van de Delftse telling, zou beter moeten weten. De ontmoetingen Van den Akker - Meijer, Derkx - Van Berkel en Scholma - Dolfing vertonen de zogenaamde 'onderhuidse spanningen'. Het evenwicht wordt niet verbroken.

Het spektakelstuk staat op bord 5: Ron Heusdens - Sven Winkel. Heusdens lijkt in onoverkomelijke moeilijkheden te zijn na de zet 28.36-31. Het computerprogramma Truus beveelt daarna 28..18-23 aan, waarna 29.42-38 door een geniepige combinatie (door beide spelers overzien) is verhinderd. Een spannende tijdnoodfase is het vervolg. Na de 53e zet wordt ook deze partij remise. Teletekst kopt vervolgens: Louter remises bij het NK.
De beleving is anders. De openingsronde is ongetwijfeld de opmaat tot een felle strijd, die nu echt los gaat barsten.

Tenslotte nog even dit. Bij de openingsceremonie worden de diverse voormalige (jeugdwereld)kampioenen voorgesteld. Tijdens de partijen schuift laat in de middag in de toeschouwersruimte stilletjes Wiebe van der Wijk aan. Wereldkampioen junioren 1999. Met belangstelling volgt hij op de monitor de partij Heusdens - Winkel. Generatiegenoten en kampioenen Van den Akker en Derkx behoren tot de deelnemers. Desgevraagd geeft Wiebe aan dat hij in Emmeloord woont.
Deze jeugdlegende had een sponsorplaats verdiend. Een plaatselijk favoriet zou in Emmeloord de damkoorts nog verder doen oplopen.............