Dag 10, Ron Heusdens kampioen van Steegro NK Dammen!
Jeroen van den Akker schiet door het klassement

EMMELOORD - Piet Bouma, vrijdag 18 april 2008
Door in de voorlaatste ronde te winnen van Pim Meurs heeft Ron Heusdens voor de eerste keer in zijn damcarrière de Nederlandse titel veroverd.

Door deze overwinning is hij onbereikbaar geworden voor zijn achtervolgers. In theorie kunnen Hein Meijer en Alexander Baljakin morgen nog gelijk eindigen met de Schiedammer, maar dan telt volgens de reglementen het hoogste aantal overwinningen.

De twaalfde ronde in ’t Voorhuys begint vandaag rustig. De partij Dolfing – Meijer gaat snel, beiden hebben weinig bedenktijd nodig in de openingsfase. Na een uurtje zijn er al een dertigtal zetten gespeeld. Hein lijkt met een schijf op 36 enige kansen te krijgen en gaat meer bedenktijd investeren. Na zo’n 2 uren wordt dan remise gegeven.

Het duel Ron Heusdens – Pim Meurs verloopt ook vlotjes. Na één uur ook al meer dan twintig zetten en eveneens een schijf op 36.

Jeroen van den Akker en Sven Winkel brengen een theoretische openingsvariant op het bord. Opvallend is dat Jeroen lang een schijf op 31 laat ‘hangen’ De klassieke stelling van Winkel wordt overontwikkeld, Jeroen speelt de kroonschijf op. Sven zoekt ruimte op de rand. Wit gaat vervolgens naar het kerkhofveld. Het lijkt allemaal niet zoveel om het lijf te hebben, maar dan schiet Sven in de tijdnoodfase een enorme bok met 44…24-30? 45.28-22! en opgegeven.

Pim Meurs lijkt ondertussen ietwat last te krijgen van de binding 36 en 22. Maar hij lost dit weer op middels een ruilmanoeuvre. De verwachting is, dat de partij rustig naar remise gaat kabbelen.

Kees Thijssen doet het vervolgens klassiek tegen Wim van der Kooij helemaal goed. Wim heeft last van een achtergebleven schijf op 36 en ook zijn kroonschijf is al opgespeeld. Maar hij redt zich door de stellingen open te houden. Een nieuwe opbouwfase begint. Ook daarin lijkt zwart weer de leiding te nemen. Kees zet in tijdnood nog een fraai lokzetje open: 47.21-17 22-28! enz., maar Wim laat zich niet vermurwen. Gelijk na de 50e zet wordt remise overeengekomen.

Heusdens – Meurs verloopt nog steeds rustig. Meurs zoekt naar winstkansen en gaat ook naar veld 30.

In de partij Frits Luteijn – Gerlof Kolk krijgt Frits in de laatste fase van het middenspel het initiatief. Gerlof speelt wat onvoorzichtig 35…17-21 (hoopt op 36.41-37 25-30! 37.34x25 23-29!). Luteijn pakt met een schijnoffertje het middenbord. Na 42.37-31 21-26 komt er een zeven-om-zeven op het bord. Dan weten we het wel. En hoewel Frits deze keer lang doorgaat, maakt Gerlof geen fout en dus makkelijk remise.
Pim Meurs gaat nog een stapje verder naar veld 35. Hij raakt in tijdnood. Dan zien we van Ron plotseling de verrassende opmars 43.47-42, 44.42-38. Formaties worden opgebouwd.

Boudewijn Derkx lijkt het te proberen tegen Alexander Baljakin. Mogelijk is Alexander aangeslagen na gisteren. Maar dit is geenszins het geval. Door sterk positiespel raakt Boudewijn verstrikt in vastloopvarianten. Hij moet een schijf offeren, wordt geconfronteerd met een tegenoffer, waarna Alexander er rustig doorheen kan wandelen. Derkx denkt na de tijdcontrole nog lang na, maar ziet het nutteloze van zijn pogingen in. Baljakin komt terug in het klassement met het slotduel Baljakin – Heusdens op het programma!

Pim heeft nog één minuut voor de eerste tijdcontrole. Hij moet een schijfje afgeven, maar lijkt een makkelijke doorbraak naar dam te krijgen. Op de 51e zet dan verdorie nog een lastige klip: na 51…26-31 52.37x26 36-41? wint het duivelse 53.44-40!!

De partij tussen Auke Scholma en Anton van Berkel is een spektakel. Anton wil zijn verlies van gisteren eens goed goedmaken en Auke vindt één winstpartij op elf partijen veel te weinig. Er ontstaat een surrealistisch duel, met wisselende spelbeelden. Auke zit vanaf zet 30 al flink met tijdgebrek. De stellingen lijken vast te lopen. Met twintig seconden op de klok een offer van Auke, tegenoffer van Van Berkel. En dan blijkt de stelling na de tijdnood niks meer te bevatten. Remise na 52 zetten. Auke vertelt na afloop dat hij er weinig van heeft gezien. Anton: “Dat zegt hij nou altijd. Maar hij heeft me toch een varianten berekend!”

Image Dan blijven Ron Heusdens en Pim Meurs onverwacht als laatsten zitten. Pim moet uiteindelijk drie schijven in de doorbraak investeren. Maar er staan vier schijven van Ron los op het veld. Pim wint er eentje terug, vervolgens nog één. Kenners geven aan niet te weten of dit eindspel remise of winst voor wit is. Beiden gaan stug door. Ron krijgt de tric-trac onder controle en zijn twee voorste schijven worden onkwetsbaar. Na vijfenhalf uur spelen feliciteert Pim Ron als eerste met zijn kampioenschap.

Ron al in de voorlaatste ronde kampioen, ongelooflijk! Flitslicht gaat af en aan en enorm veel felicitaties voor de opvolger van Kees Thijssen, die zich en passant ook plaatst voor het WK 2009.

Morgen de laatste ronde van dit schitterende NK. En…er staat nog steeds veel op het spel. De huidige nummer 2, Alexander, kan met een overwinning zijn NOC-NSF status veilig stellen. Ook geven de plaatsen 2 en 3 recht op uitzending namens de bond naar het EK. De nummer 4 plaatst zich automatisch voor het NK 2009.

En let op Jeroen van den Akker, haalt hij nog onverwacht plaats 2?

Tjalling Goedemoed geeft demonstraties en hij zal ons ongetwijfeld vertellen waar Pim vandaag de remise heeft gemist.

Dus alle reden om af te reizen naar Emmeloord om de helden nog eenmaal in actie te zien. En neem de kinderen mee, want na afloop gaat de kermis in de polderhoofdstad losbarsten! Aanvang slotronde in ’t Voorhuys: 10.00 uur. Prijsuitreiking ca. 16.00 uur.

En kunt u toevallig niet de reis naar de Noordoostpolder maken, dan natuurlijk inloggen op de livegames!