Dag 11, de helden spelen de slotakkoorden
Youngsters Winkel en Meurs pakken de winst

EMMELOORD - Piet Bouma, zaterdag 19 april 2008
Een slotronde waarbij de kampioen al bekend is, heeft iets onwezenlijks. De spanning is er gedeeltelijk af. Uiteraard is er de persoonlijke ambitie om voor veel publiek een goed resultaat neer te zetten. Daarnaast zit de vermoeidheid in de hersenen.

Kees Thijssen en Martin Dolfing zijn deze keer het eerste uit. De uittredende kampioen probeert het wel even, maar Martin is dit toernooi onverslaanbaar gebleken. Na 2 ½ uur wordt remise overeengekomen. Ook in de partij tussen Anton van Berkel en Jeroen van den Akker valt de remise vrij snel. Anton heeft een gezonde aanval en hoewel Jeroen de nodige tijd besteed aan de bestrijdingswijze komt Anton geen moment in gevaar. Na de 50e zet is de vrede getekend.

Intussen staat de nieuwe kampioen Ron Heusdens onder zware druk van Alexander Baljakin. Het siert Ron dat hij nog één keer mooi wil spelen, maar als er in zijn opzet een lek blijkt te zitten, is er geen weg terug. De echte wedstrijdspanning is er natuurlijk niet, Ron zal er naar verlangd hebben, de beker in zijn handen te krijgen. Met enkele krachtige manoeuvres blaast Alexander de zwarte stelling op, waarmee hij de tweede plaats veiligstelt.

Voor Auke Scholma duurt het toernooi ook één ronde te lang. Zo rond de 30e zet speelt hij tegen Hein Meijer onverklaarbaar schijf 11 naar 17 i.p.v. 16. Een blunder. Hein Meijer wikkelt af naar een makkelijke schijfwinst. Auke blijft vechten, maar Hein gaat nauwkeurig naar winst.

Pim Meurs boekt een overwinning op Frits Luteijn. Nadat een spannende stelling rond de 30e zet verbroken is, komen de complicaties weer terug. Meurs heeft op dat moment nog drie minuten, en in deze drie minuten overklast hij Luteijn, die veel meer bedenktijd tot zijn beschikking heeft. Na de 50e zet heeft Pim de winst binnen, als Frits in een laatste finesse loopt.

Sven Winkel speelt een puike partij tegen Boudewijn Derkx. Derkx neemt enorm veel terrein en tijd, maar langzamerhand gaat het tij keren in het voordeel van wit. Het eindspel wordt met veel geduld door Sven naar winst gevoerd, waardoor hij op zijn gemiddelde uitkomt.

Gerlof Kolk en Wim van der Kooij kunnen moeilijk afscheid nemen van het toernooi. In de langste partij van de dag komt Gerlof duidelijk in het nadeel. Maar Wim weet het niet rond te krijgen en Gerlof komt er met een klein minnetje vanaf.

Daarna is er de gebruikelijke slotceremonie met toespraken van organisatoren, burgemeester, arbiter, spelersafgevaardigde etc. De prijsuitreiking is uiteraard het hoogtepunt. Ron Heusdens zingt uit volle borst het Wilhelmus mee. Hier laten we de foto’s maar voor zich spreken. Zie diashow.

Het toernooi is voorbij, game over.