Impressie NK Dammen in Emmeloord
Marcel Kosters, Maandag 14 april 2008

FINALIST TEGEN WIL EN DANK
,,Het noodlot blijft toeslaan."

EMMELOORD - ,,Het noodlot blijft toeslaan." Frits Luteijn glundert terwijl hij het zegt. De nestor van het NK Dammen (54) plaatste zich ,,per ongeluk" voor de halve finales van het NK Dammen en eindigde ,,tot overmaat van ramp" ook nog bovenaan in zijn kwalificatiepoule. Zodoende plaatste hij zich voor de finale van het NK Dammen in Emmeloord . ,,Dat was een stevige streep door de rekening want mijn vakantie was al geboekt."


Eenmaal in Emmeloord schikt Luteijn zich opvallend makkelijk in zijn lot. Vanochtend reeds bereikte hij zijn persoonlijke doelstelling van 8 punten, voldoende voor een MF criterium dat hem een stap dichter bij de titel Federatie Meester brengt. Misschien heeft Luteijn wel meer ambitie dan hij laat blijken...

Debutant Pim Meurs (20) is eveneens een deelnemer om in de gaten te houden. Meurs bracht in 2006 de wereldtitel bij de junioren naar Nederland, werd vorige maand topscorer in de KNDB ereklasse vóór alle grootmeesters en ontving kort hierop de zeldzame High Potential Status van NOC*NSF. Tussen de chemo therapie in verband met de bij hem geconstateerde ziekte van Hodgkin door brengt hij veel vuurwerk op het dambord ondermeer met zijn zege op Fries kampioen Gerlof Kolk (24). Het is duidelijk dat Meurs voor een goede klassering gaat. Wel op zoek naar vuurwerk maar dit kampioenschap nog niet tot explosies gekomen is vijfvoudig Nederlands kampioen Kees Thijssen (32). Thijssen levert een historische wedloop tegen wijlen Reinier Kees Keller, de legendarische damkampioen die tussen 1936 en 1940 de nationale titel evenals Thijssen vijf opeenvolgende malen op zijn naam bracht. Als Thijssen de titel ook dit jaar verovert heeft hij de top van de Olympus bereikt. Hij moet dan wel binnenkort zijn eerste zege boeken.

Tot en met 19 april wordt dagelijks om het Nederlands kampioenschap gespeeld. Zaterdag zal duidelijk zijn of Frits Luteijn zijn score heeft kunnen verdubbelen, of Pim Meurs zich van zijn nederlaag vanochtend tegen Anton van Berkel heeft weten te herstellen, of Kees Thijssen geschiedenis zal schrijven, of dat koploper Alexander Baljakin zijn voorsprong zal hebben gehandhaafd en voor het eerst de nationale titel heeft veroverd.

Nieuw is dat de partijen van de nationale titelstrijd live via het internet gevolgd kunnen worden. In de eerste dagen van het kampioenschap zijn de websites http://nk2008.kndb.nl en www.livedraughts.com door bezoekers uit 45 landen ontdekt.