Dammen in Marknesse
Image
Kampioensteam: staand vlnr: Henk Boers, Jacob Poortinga, Harm Boers, Jan Kos en Jan-Pieter Drost,
zittend vlnr: IJsbrand Haven, Dik Glazenborg, Ko Blaas, Sijbrand Haven en Cor Koene.

Tien jaar na het droogvallen van de Noordoostpolder in 1942 werd de damclub Marknesse in 1953 opgericht. Inmiddels bestaat de club al weer 55 jaar. Geen club met een rijke historie natuurlijk maar wel een club die inmiddels veel naam in de Nederlandse damwereld heeft gemaakt. Pioniers in de polder en van de damclub waren de heren Sijbrand Haven en Jaap Jonker. Deze beide namen zijn nog steeds met de damclub verbonden door hun zoons IJsbrand en Bart.

Om op landelijk niveau mee te kunnen blijven doen werd in 1978 de mogelijkheid geopend voor goede spelers van andere clubs in de regio lid te worden van damclub Marknesse en er werd een fusie aangegaan met DSS uit Zwartsluis. De naam van de damclub werd daardoor gewijzigd in Damkring Marknesse/Noord-West-Overijssel. Aanvankelijk werd dit door de clubs uit de regio als verlies voor hun clubs gezien, maar allengs is duidelijk geworden dat de clubs er ook beter van kunnen worden als de spelers ook hun oude club trouw blijven.

Ter gelegenheid van het veertig jarig bestaan is in 1993 het boek “Veertig jaar dammen in en om Marknesse” verschenen. Deze prachtige uitgave, vooral door de inzet van Henk Boers, tot stand gekomen geeft de damgeschiedenis van de club weer. Veel partijen van de toenmalige leden zijn in het boek opgenomen.

Een belangrijke gebeurtenis vond vlak voor het veertig jaar bestaan plaats. Driek de Goede directeur van de Tamek Groep (Totaal Advisering Midden- en Kleinbedrijf) was genegen om met zijn bedrijf als sponsor op te treden. Inmiddels bestaat deze langdurige relatie al weer meer dan vijftien jaar tot een ieders tevredenheid. Vooral voor een kleine club is sponsoring van groot belang en zeker als het een langdurige relatie betreft.

Tamek Damkring Marknesse heeft inmiddels vier keer de landelijke eerste klasse bereikt, de laatste keer dit jaar, en is ook direct het jaar daarop weer gedegradeerd naar de landelijke tweede klasse. De mooiste promotie was die in 1986 toen met 13 – 7 werd gewonnen van De Vriendenkring uit Groningen.

Volgend seizoen hopen wij ons te handhaven in de eerste klasse en met de steun van vier spelers van de damclub Urk moet dat lukken. Een gewoonte bij de club is dat de uitwedstrijden steevast worden afgesloten met een bezoekje aan de Chinees, waarbij de wedstrijd nog eens uitputtend wordt geanalyseerd en de verliezers veel hebben uit te leggen.

Tamek Marknesse is een echte vriendenclub.

Heeft u interesse dan kunt u contact opnemen met onze secretaris IJsbrand Haven, Steenwijkerweg 16, 8316 RJ MARKNESSE, tel: 0527-201600

Image
Kampioensteam: staand vlnr: Henk Boers, Jacob Poortinga, Jan Kos, Tiem van Olst, Cor Koene, Domien Mulder en Dik Glazenborg,
zittend vlnr: Ko Blaas, Jan Wieringa, IJsbrand Haven en Piet de Groot.